Enyingi Szirombontogató Óvoda                                                    

 

OM azonosító: 029915

Címe: 8130 Enying, Vas Gereben utca 1.

Tel.: 06/30 6659530

E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Honlap: www.szirombontogato.hu

Intézményvezető: Tolnai Zsuzsanna

Intézményi koordinátor: Tolnai Zsuzsanna

Intézményi koordinátor telefonszáma: 06/306659530

Intézményi koordinátor e-mail elérhetősége: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

BEMUTATKOZÁS

  

 

„Minél többet tudunk meg a "mi"-ről és a "miért"-ről,

annál könnyebbé és hatékonyabbá válik a "hogyan”!

(Joe Dispenza)

 

 

Az Enyingi Szirombontogató Óvoda, Enying Város Önkormányzatának fenntartásában négy óvodai telephelyet egyesítő intézmény.

Innovatív nevelőtestületünkkel törekszünk arra, hogy óvodánk a professzionális pedagógiai hatásrendszer színtereként komplex, a változásokra reagálni tudó, inkluzív pedagógiai szemléletű legyen. Ezért pedagógiai programunk és tevékenységrendszerünk a gyermekek egyéni szükségleteire figyel. Tudatos tervezésében és gyakorlatában a gyermekek családi hátterét figyelembe véve komplex, differenciált, személyre szabott fejlesztésükre összpontosít. Feladatunk, hogy biztosítsunk egy az egyéni különbségeket toleráló, szeretetteljes és biztonságos családias légkört, ahol minden gyermeknek lehetősége van erősségei felismerésére és a sikerélmény átélésére. A gyermekek fejlődését folyamatosan nyomon követjük, az elemzések tükrében tervezzük meg a módszereket, fejlesztéseket. Ebben modern és korszerű pszichológia, neveléstudományi eredményeket felhasználó eszközöket is alkalmaz (OVPED) nevelőtestületünk. A minőségi nevelés biztosítása érdekében évtizedek óta hangsúlyt fektetünk az eredmények elemzésére. Mindennapi pedagógiai gyakorlatunk része a reflektivitás, a proaktív gondolkodás. Az itt dolgozó pedagógusok hozzáállása tette lehetővé, hogy az óvodapedagógiában innovatív, a társadalmi változásokra azonnal reagálni tudó vezetői és pedagógusi szemlélettel úttörői legyünk az inkluzív szemlélet elterjesztésének, az esélyteremtő intézményfejlesztésnek.

Óvodapedagógusaink szűkebb és tágabb környezetükre is hatást gyakorolnak, a kor kihívásainak, változásainak igyekeznek megfelelni, szakmai-módszertani újításokat felkutatni és alkalmazni.

 

AZ INTÉZMÉNY JÓ GYAKORLATAI

Intézményünk 2020-ban már elnyerte az Oktatási Hivatal Bázisintézménye címet. A 2023-2026-os időszakban az óvodai nevelés komplexitására építve újabb két területen (anyanyelv, matematika-logika) végzett fejlesztéseinket is szeretnénk megmutatni az érdeklődőknek, bemutatva az intézményfejlesztés és a pedagógiai módszertani fejlesztések eredményeit a PDCA logika mentén.

„Kocka-kör” - logikai műhely és digitalizáció az óvodai nevelésben - Az óvodapedagógusok által megismert korszerű eszközökkel, feladatokkal való ismerkedéshez óvodánkban ütemtervet, tematikát dolgoztunk ki. Célunk, hogy bemutassuk az éves tervezéshez igazított tematikák, projektek, eszközök ajánlások bemutatása, amely hozzájárul az óvodások logikus gondolkodásának fejlesztéséhez, az ehhez szükséges feltételek megteremtésével szórakoztató logikai feladatok, problémahelyzetek, kooperációs technológiára épülő játékok, gyakorlatok segítségével. Fontos törekvésünk, az óvodapedagógusok eszköztárának bővítése, kreatív tanulási környezetet biztosítása mellett.

„Hagyományok és népi kismesterségek a népmesék tükrében” - Tehetséggondozás keretében óvodánkban táncos mozgásfejlesztő műhelyt működtetünk. Szakmai módszertani anyag összeállításával, belső tudás megosztása által az intézmény összes csoportjára kiterjedő alkalmazhatóságot tettünk lehetővé. Bázisintézményi tevékenységünkben 4 témahét tevékenységeit az „Így tedd rá” eszközcsomag használatával egésztettük ki.

„Szó-batyu” - anyanyelvi és kommunikáció fejlesztés - Óvodánk egyik meglévő jógyakorlata a „Kompetencia alapú programcsomag komplex fejlesztési terveinek alkalmazása az anyanyelvi és kommunikációs nevelésben”. Jól működő jógyakorlatunk tovább fejlődését mutatjuk be új módszerek, eszközök (pl.: Hang-lépcső tréningprogram) bemutatásával, mellyel színesíteni, fejleszteni tudjuk eszköztárunkat, ezáltal növelve komplexitását. Olyan eszközök bevonását szeretnénk lehetővé tenni, ami az anyanyelvi nevelést még vonzóbbá teszik a gyermekek számára, igazodva ezzel a változó társadalmi igényekhez, hatásokhoz.

Egészségnevelés - Egészségfejlesztési célunk, hogy minden gyermek részesüljön a teljes testi-lelki jóllétét, egészségét, egészségi állapotát hatékonyan fejlesztő, a mindennapokban rendszerszerűen működő egészségfejlesztő tevékenységekben. Három fő területre koncentrálunk:

„Mozgásprogram labdával - mesterprogram megvalósításnak folyamata, mely tematikája fókuszál a gyermekek személyiségének játékos formában történő sokoldalú fejlesztésére, a mozgás megszerettetésére, sportolási igény felkeltésére, betegségmegelőzésre.

Fenntarthatósággal, környezetvédelemmel - tematikáink megismertetése természet iránti szeretet, a környezettudatos magatartás, fenntarthatóság, és a holisztikus világkép formálása jegyében. Óvodakerti jógyakorlatok

Vöröskeresztes Bázisovi tevékenységünk - egészségnevelési modulprogramjainkat, jó gyakorlatainkat ismerhetik meg, kiépített külső kapcsolatrendszerünk megosztásával

 

VÁLLALT BÁZISINTÉZMÉNYI FELADATOK

Továbbra is törekszünk arra, hogy a jó gyakorlatainkat megalapozó elméleti hátteret előadások és konferenciák szervezésével, az erre felépülő helyi jó gyakorlat bemutatását műhelymunkák, workshopok keretében ismertessük meg az érdeklődőkkel.